
 

 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT THE NEW HPWD RULES  

(August 2014) 
 
 
When do the new rules take effect? 

- Rule 5 goes into effect January 1, 2015. 
- The rest of the rules are effective immediately upon adoption. 

 
Can I register an existing, exempt well with the District? 

- Registering an existing exempt well is an available voluntary option through the HPWD. 
Well registration helps protect pumpers from one another by requiring a minimum 100 
yards distance between current and new well drilling sites. Contact the office for more 
information at 806-762-0181.  
 

Do I need to register a newly drilled exempt well with the district? 
- Yes, according to the HPWD rules, newly drilled exempt wells shall have been registered 

prior to well drilling. 
 

What are the enforcement policies? 
- Enforcement policies will be written by the Board of Directors with the input of County 

Advisory Committees. 
 

Is the 18 inches Allowable Production Rate (APR) a static number? 
- Yes, the current Board has adopted the 18 inch APR as a static number. 

 
Do cities have to follow the same contiguous acre and pumping restrictions? 

- Yes, all non-exempt wells (exceeding 17.5 gallons per minute) are subject to the 
provisions of Rule 5.  
 

Is metering required with the new rules? 
- No, there are alternative reporting methods in addition to metering, which include the 

following: 
o One irrigated crop planted and harvested per irrigated acre. 
o Energy consumption records. 
o Nozzle packages measuring flow rates and hours of use. 
o CAFO formula based on gallons per head per day includes beef cattle, dairy 

heifers and cows, poultry and swine. 
o Other reporting methods may be considered through an application process.  


