
 

      
 

 

CONDUCT - The HSWGA expects a high standard of 
conduct and sportsmanship from all players in HSWGA 
sponsored events.  Players who conduct themselves in a 
discourteous or unsportsmanlike manner are subject to 
disqualification (Rule 33-7) according to the discretion of the 
tournament committee.  The HSWGA Tournament 
Committee and/or the Executive Committee can extend the 
disqualification to additional future events if circumstances 
warrant. 

Foul and abusive language, cheating, throwing clubs, 
drinking alcohol in excess on the course, and showing 
disrespect for club facilities, tournament officials, volunteers, 
spectators and fellow competitors are actions subject to 
reprimand, disqualification and/or suspension. 

If a player is disqualified under this policy, she shall not be 
permitted to continue play in that particular tournament and 
shall be asked to leave the course if her conduct remains 
abusive or threatening. 

DRESS CODE – Neat and clean traditional golf clothes will 
be considered appropriate dress.  Metal spiked shoes are 
not acceptable   
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See applicable Notice to Players and entry 
application for additional Conditions and 
the Local Rules of the Golf Course on 
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Unless otherwise noted, the penalty for 
breach of a Local Rule is:  
 Stroke Play – Two strokes 
 Match play – Loss of hole 
USGA Rules of Golf and Local Rules on this 
notice govern play. 
OUT OF BOUNDS – Defined by white stakes, property 
fence posts or walls.  A line drawn between the inside 
surfaces of the white stakes identifies the boundary of the 
area that is out of bounds.  A ball is out of bounds when 
ALL of it lies out of bounds.  A player may stand out of 
bounds to hit a ball that lies in bounds.  
WATER HAZARDS AND LATERAL WATER HAZARDS – 
Water hazards are defined by yellow stakes or lines.  
Lateral water hazards are defined by red stakes  
EMBEDDED BALL relief is "through the green".  An 
embedded ball is a ball that lies embedded in its own pitch 
mark.  It may be lifted without penalty, cleaned and 
dropped as nearly as possible to the spot where it lay but 
not nearer the hole. 
BALL ACCIDENTALLY MOVED ON THE GREEN. 
 A ball at rest on the green or its ball marker that is 
accidentally moved by any player, partner, caddie, 
opponent or fellow competitor must be replaced. There is 
no penalty. 
A ball that rests on the green that is moved by a natural 
cause such as wind, water or gravity, the ball shall be 
played as it lies and there is not penalty. 
CELL PHONES shall be turned off or silenced and used 
only in case of an emergency. 
DISTANCE MEASURING DEVICES that measure distance 
only may be used. 
DOUBT AS TO PROCEDURE – STROKE PLAY ONLY  
If a competitor is doubtful of a rule and a rules official is not 
immediately available, use Rule 3.3 and complete the hole 
using 2 balls. 

 

      
 

CONDITIONS OF COMPETITION 
 

 
PACE OF PLAY GUIDELINES.  The Rules of Golf require that 
the player shall at all times play without delay.  The 
administration of the pace of play will be handled by the 
tournament rules committee, which shall abide by the Rules 
Committee of the USGA. 
Rule 6-7 Undue Delay.  The player shall at all times play without 
undue delay.  Between completion of a hole and playing from the 
next teeing ground, the player shall not unduly delay play. 
When play is in groups of 3, groups will be required to play in 4 
hours and 30 minutes pace for 18 holes.  Rules officials will use 
discretion concerning the pace of play.  Groups of 4 will be 
expected to complete play of each hole in 15 minutes. 
The group will be considered out of position if they: 

a. Have exceeded the 15 minutes time of play, and 
b. They reach the tee of a par 4 or par 5 hole that is 

clear of all players.  
A Group out of position will be notified that they are out of 
position and will be subject to individual timing. 
The timing of a player's stroke will begin when a player has 
reached her ball and it is clearly her turn to play.  A player will be 
allowed a maximum of 40 seconds to complete her stroke.  
(Note:  an additional 10 seconds will be allowed for (a) the first 
player to play from the teeing ground of a par 3 hole; (b) the first 
player to play a second stroke on a par 4 or par 5 hole; (c) the 
first player to play a third stroke on a par 5 hole; and (d) the first 
player to play on or around the putting green. 
If a player exceeds the time limit on one occasion (1st offense) 
she will be cautioned that if she exceeds the time limit on one 
more occasion (2nd offense) she will automatically incur a 1 
stroke penalty under Rule 6-7.  If the player exceeds the time 
limit on one more occasion (3rd offense) she will incur an 
additional 2 stroke penalty. If the player exceeds the time limit a 
total of 4 times, the penalty is disqualification.  
 
CLOSE OF COMPETITION – The competition shall be deemed 
closed when the winner has been announced. 


